Dentální hygienistky se často setkávají s dotazem od pacientů-rodičů, zda a v jakém věku by měli na dentální hygienu přivést své děti. Odpověď na první otázku je jasná. Ano. Péči o chrup je nutné zahájit s prvním prořezaným zoubkem.

Dentální hygiena u dětí je základem prevence většiny onemocnění v dutině ústní (zubní kaz, zánět dásní, zápach z úst atd.). Čím dříve se děti naučí správně pečovat o své zoubky, tím lépe. Pokud si již v útlém věku dítě vytvoří správný návyk v péči o dutinu ústní, předejde zbytečným a bolestivým komplikacím. Jistě máte sami v živé paměti nepříjemné návštěvy zubařského křesla, kdy vás jako malé špunty zubař trápil bolestivým vrtáním, plombováním a trháním zubů. Nyní máte možnost ochránit své děti před podobnými zkušenostmi.

Aby dětské zoubky nebolely

Cílem dentální hygieny je naučit děti správně a pravidelně pečovat o zoubky. Čím dříve si děti začnou zuby čistit, tím je pravděpodobnější, že si tento zvyk osvojí a v pozdějším věku nebudou mít problém s pravidelnou ranní a večerní péčí o chrup. Techniky čištění a pomůcky jsou v podstatě stejné jako u dospělých, ale je potřeba mezi nimi vybírat individuálně podle věku, zručnosti a potřeb dítěte.

  • Klasický kartáček s malou hlavičkou a měkkými rovně střiženými vlákny je základ. Technika čištění závisí na zručnosti dítka. Nejčastěji se ale používá klasické stírání kartáčkem ve směru od dásní k zubu, případně vibrační technika, kdy se štětinky přikládají jemně k dásni a následují krátké krouživé pohyby.
  • Ani u dětí by se nemělo opomíjet čištění mezizubních prostor. Zpočátku můžete vyzkoušet zubní nit, v pozdějším věku ale stejně přejdete k mezizubním kartáčkům.
  • Jednosvazkový (solo) kartáček je dalším dobrým pomocníkem na dočišťování špatně dostupných míst (zadní zuby, vnitřní plochy zubů). Díky němu mohou rodiče vyčistit i místa, která jsou pro normální kartáček nedostupná, nebo která děti často zapomínají. Pozornost je nutné věnovat i nově se prořezávajícím zoubkům, na kterých často ulpívají zbytky jídla a plak.

Dentální hygiena u dětí

U dětských pacientů se dentální hygienistka zaměřuje především na odhalení nedostatků při čištění zoubků a jejich nápravu. Názorně dítěti i rodičům předvede správnou techniku čištění a používání vhodných pomůcek. Rodiče by měli dětem pomáhat s čištěním a kontrolovat je přibližně do 12 let věku. Rovněž se můžete na dentální hygienistku obrátit s dalšími dotazy ohledně ústní hygieny vašich dětí.

vzor blog

Dentální hygiena u ortodontických pacientů

Nosíte rovnátka? Poradíme vám, jak se o ně a celou dutinu ústní správně starat!

dentalni hygiena deti

Dentální hygiena u dětí je důležitá. A to každý den

Naučte své děti správné péči o zoubky, ušetříte jim plno nepříjemností u zubaře.

ordinace hygiena

První návštěva dentální hygienistky

Dentální hygienistka vám poradí jak se vyhnout nejen zubním kazům. Ukáže postupy čištění.

zubni kartacky

Pomůcky a kartáčky. Mezizubní kartáčky a nitě

Ústní hygiena – to není jen zubní kartáček a pasta. Vyvarujte se zánětu dásní.

piskovani zubu

Pískování zubů vás zbaví fleků na zubech

Zbarvila vám oblíbená ranní káva úsměv? Svěřte se do naší péče a znovu zazáříte.

aplikace dentalniho sperku

Zubní šperky pro ženy a jejich aplikace

Toužíte po úsměvu filmových hvězd? Zázraky umíme na počkání, nemožné ihned!

renovace mustku

Zubní můstek a jeho renovace – bezkovové práce

Stydíte se za svůj starý nevzhledný zubní můstek? Uděláme vám nový a krásnější.

extrace zubu

Oprava zubu a částečné extrace zubu

Umíme zachránit funkční zub i přesto, že odumřel jeden z jeho kořenů. Jak? Přečtěte si o tom.

proteticka prace oprava kuczinsky

Zubní protetika. Oprava 10 let staré práce

Odlupuje se vám stará zubní náhrada? Snadnou a rychlou opravou ji zachráníme.

ošetření krčkového kazu kuczinsky

Ošetření kazu na krčku. Rychle bez bolesti.

Zjistěte, jak probíhá ošetření krčkového kazu. Uvidíte, že už se ho nebudete bát.