Správná dentální hygiena je základem prevence zubních kazů, zánětu dásní a dalších onemocnění dutiny ústní. Aby vaše důsledná péče o ústní dutinu nepřišla nazmar, není od věci zajít k dentální hygienistce a zjistit, jestli si svůj chrup čistíte správnou technikou a vhodnými dentálními pomůckami. Ničeho se nemusíte bát. Kontroly u dentální hygienistky jsou bezbolestné. A co se bude dít na první návštěvě?

Poprvé u dentální hygienistky

Počítejte s tím, že první návštěva bude pravděpodobně delší než ostatní návštěvy. Dentální hygienistka si musí nejprve udělat obrázek o vašem aktuálním stavu. V první řadě se bude ptát na vaši osobní anamnézu, současný zdravotní stav, jaké léky pravidelně užíváte, jestli trpíte alergiemi či nějakou chorobou a jaké operace jste během života podstoupili. Pokud to nepozná na zubech (a věřte, že to pozná), tak se vás jistě také zeptá, jestli kouříte.

Aktuální stav dutiny ústní

Po vstupním pohovoru přistoupí k vyšetření dutiny ústní. Zkontroluje nejen stav chrupu, ale podívá se i na měkké tkáně (dásně, sliznice, jazyk). Na zubech bude hygienistku zajímat především jejich pevnost usazení v zubním lůžku, stav zubní skloviny (jestli není poškozená), přítomnost a kvalita výplní (případně neošetřené zubní kazy), protetické úpravy (implantáty, zubní náhrady, estetická korekce apod.) a také množství plaku na zubech a jazyku.

Během kontroly dutiny ústní vás bude dentální hygienistka informovat o aktuálním stavu vaší dutiny ústní, seznamovat s možnými riziky (parodontitida, zánět dásní) a následně vám vysvětlí, jak předcházet vzniku těchto rizik.

Kvalita dentální hygieny v domácím prostředí

Dentální hygienistku bude samozřejmě zajímat, jak dobře se staráte o svůj chrup doma. Zjistí například, jestli si správně čistíte mezizubní prostory, zadní stranu zubů, vzdálené zuby atd. Podívá se na zub i zubnímu kameni, který v případě potřeby ihned odstraní (ultrazvukem, nebo ručními nástroji).

Příprava na lepší domácí péči

Když je vaše dutina ústní dokonale čistá, změří hygienistka speciální sondou mezizubní prostory, aby vám mohla doporučit nejvhodnější velikost mezizubních kartáčků. Poté vám zuby vyleští dohladka, aby na nich neulpíval zubní plak a nevznikal zubní kámen.

A teď přichází na řadu nejdůležitější část – odborná instruktáž. Dentální hygienistka vás (znovu) naučí, jak se správně starat o svůj chrup, ukáže vám ideální techniku čištění zubů, včetně mezizubních prostor, dásní i jazyka. Musí vám také předvést, jak zacházet s pomůckami pro dentální hygienu, a poučí vás, jak si správně vybrat zubní kartáček.

Pro větší motivaci vám dentální hygienistka podrobně vysvětlí, jak a z čeho se tvoří zubní kaz, plak a zubní kámen. Také vám poví, jak dochází k zánětu dásní a parodontóze. Sami jistě brzy pochopíte, že prevence je lepší, méně bolestivá a hlavně levnější, než následná léčba jakéhokoli onemocnění dutiny ústní.

Úsměv nestojí nic a dává mnoho, tak proč se neusmívat každý den!

Pacientka: „Zubaře žádného nemám a své zuby jsem hrozně zanedbala.“

„Dobrý den,
podobný problém řeší spousta pacientů. Nejdůležitější a zároveň nejtežší je odhodlat se k první návštěvě ordinace. Samotné zákroky již dnes nejsou opravdu nic hrozného, budete překvapena :-)“

MUDr. Igor Kuczinsky

zubař

vzor blog

Dentální hygiena u ortodontických pacientů

Nosíte rovnátka? Poradíme vám, jak se o ně a celou dutinu ústní správně starat!

dentalni hygiena deti

Dentální hygiena u dětí je důležitá. A to každý den

Naučte své děti správné péči o zoubky, ušetříte jim plno nepříjemností u zubaře.

ordinace hygiena

První návštěva dentální hygienistky

Dentální hygienistka vám poradí jak se vyhnout nejen zubním kazům. Ukáže postupy čištění.

zubni kartacky

Pomůcky a kartáčky. Mezizubní kartáčky a nitě

Ústní hygiena – to není jen zubní kartáček a pasta. Vyvarujte se zánětu dásní.

piskovani zubu

Pískování zubů vás zbaví fleků na zubech

Zbarvila vám oblíbená ranní káva úsměv? Svěřte se do naší péče a znovu zazáříte.

aplikace dentalniho sperku

Zubní šperky pro ženy a jejich aplikace

Toužíte po úsměvu filmových hvězd? Zázraky umíme na počkání, nemožné ihned!

renovace mustku

Zubní můstek a jeho renovace – bezkovové práce

Stydíte se za svůj starý nevzhledný zubní můstek? Uděláme vám nový a krásnější.

extrace zubu

Oprava zubu a částečné extrace zubu

Umíme zachránit funkční zub i přesto, že odumřel jeden z jeho kořenů. Jak? Přečtěte si o tom.

proteticka prace oprava kuczinsky

Zubní protetika. Oprava 10 let staré práce

Odlupuje se vám stará zubní náhrada? Snadnou a rychlou opravou ji zachráníme.

ošetření krčkového kazu kuczinsky

Ošetření kazu na krčku. Rychle bez bolesti.

Zjistěte, jak probíhá ošetření krčkového kazu. Uvidíte, že už se ho nebudete bát.